Reborn baba

élethű babák készítése

Reborn baby - élethű babák készítése

Hogyan kell bánni a rebornokkal?

Az első és legfontosabb dolog, hogy a reborn babák nem játékszerek, gyermek kezébe csak felügyelet mellett ajánlott őket adni. Sokan csak a haj ápolására fordítanak gondot, pedig a többi részre is nagyon fontos odafigyelni.
Normál esetben a vinilből készült részek üveggyönggyel és vinilgranulátummal vannak súlyozva, míg a textiltestbe szintén kizárólag üveggyöngy kerülhet. Ezektől eltérő anyagok (például só, liszt, homok, kő, sóder, rizs stb.) használata – amelyekkel sajnos a hozzám javításra küldött babáknál időnként találkozom – ķárt tehet a rebornokban. Ahhoz, hogy sokáig gyönyörködhessünk ezekben a különleges művészeti alkotásokban, a készítők részéről fontos a megfelelő alapanyagok használata, a vevőknek pedig óvatosan kell bánniuk velük.
A vinilnél ügyelni kell, nehogy tinta vagy festék kerüljön rá, mert ezeket nem lehet semmivel sem eltávolítani. A babát távol kell tartani a színes műanyag zacskóktól és az újságpapírtól, a vinil ugyanis szivacshoz hasonlóan viselkedik: könnyen elnyel minden festékpigmentet, továbbá ezeket sem lehet lemosni. Élénk színű ruha feladása előtt érdemes próbamosást végezni, nem engedi-e a színét, mivel ez is elszíneződést okozhat.
Parfümöt, illetve olyan illatszert, amely alkoholt tartalmaz, nem szabad a babára permetezni, mert károsítja a festést. A rebornokat sose pusziljuk meg rúzsos, szőlőzsíros vagy szájfényes szájjal, mivel a vinil ezeket is magába szívja. A flaneltest tele van súlyozó- és tömőanyaggal, így erre se permetezzünk semmiféle parfümöt vagy testpermetet, ugyanis bepenészedhet tőlük. A babát mindig tiszta és nedvességmentes helyen kell tartani, és tilos hosszan tartó napsugárzásnak kitenni. Ha a baba poros lesz, akkor sem szabad popsitörlővel vagy bármilyen tisztítókendővel megtörölni, kizárólag puha, száraz ruhával, illetve kissé benedvesített vattával lehet a hajlatokat áttörölni, csakis tiszta vízzel. Dörzsölni tilos! A nyitott szemű babák szemét nedves fültisztító pálcikával portalanítsuk.
A haj ápolása: a túlzásba vitt gondoskodás éppolyan káros, mint amikor valaki egyáltalán nem ápolja a rebornhajat. A mohair – mivel semmi sem zsírozza – kiszáradásra hajlamos, ezért hetente egyszer permetezzünk alkoholmentes, gyerekeknek szánt kifésülő hajsprayt a baba hajára, majd egy ritka fogú fésűvel rendezzük formára, és hagyjuk megszáradni. Hajszárítót tilos használni! Tépni, húzni szintén nem szabad.
A napi szintű ápolás azért nem jó, mert az ápolósprayben lévő anyagok elnehezítik a mohairt, ezáltal ragadni fog, összeáll. Ilyenkor csak vízzel kezeljük a hajat, addig amíg az újra sima, könnyen fésülhető nem lesz. Sokan szeretnek sapkát húzni a rebornok fejére, de ezzel is óvatosan kell bánni, mert a szűk fejfedők sajnos kitépik a mohairt, ezáltal nagyon hamar megkopaszodhat a babánk. Legfeljebb nagyon laza sapka használata ajánlott, habár a legjobb, ha egyáltalán nem adunk rá ilyesmit.
Az emberi hajas rebornok esetében mindig meg kell győződni a kémiai mésztelenítésről, mivel ha csak „sima” levágott hajat tűztek a babának, rövid időn belül töredezni kezd a kiszáradás miatt. Ekkor már a hajápoló használata sem fog hatékonynak bizonyulni.
REBORN BABA     •     REBORNKÉSZÍTÉS     •     REBORN BABY     •     ÉLETHŰ BABA     •    BABAKÉSZÍTŐ

Szabó Gyuláné babakészítő            E-mail: rebornbaba@rebornbaba.hu            Telefon: +36-30-345-8749
free counters