Reborn baba

élethű babák készítése

Reborn baby - élethű babák készítése

Hogyan kell bánni a rebornokkal?

Az első és legfontosabb dolog, hogy a reborn babák nem játékszerek, gyermek kezébe csak felügyelet mellett ajánlott őket adni. Sokan csak a haj ápolására fordítanak gondot, pedig a többi részre is nagyon fontos odafigyelni.
Normál esetben a vinilből készült részek üveggyönggyel és vinilgranulátummal vannak súlyozva, míg a textiltestbe szintén kizárólag üveggyöngy kerülhet. Ezektől eltérő anyagok – például só, liszt, homok, kő, sóder, rizs stb. – használata, amelyekkel sajnos a hozzám javításra küldött babáknál időnként találkozom, ķárt tehetnek a rebornokban. Ahhoz, hogy ezekben a különleges művészeti alkotásokban sokáig gyönyörködhessünk, a készítők részéről fontos a megfelelő alapanyagok használata, a vevőknek pedig óvatosan kell bánniuk a babákkal.
A vinilnél ügyelni kell, nehogy tinta, festék stb. kerüljön rá, mert azt nem lehet semmivel sem eltávolítani. A babát távol kell tartani a színes műanyag zacskóktól és újságpapíroktól, a vinil ugyanis szivacshoz hasonlóan viselkedik: könnyen elnyel minden festékpigmentet, továbbá ezeket sem lehet lemosni. Élénk színű ruhánál érdemes először próbamosást végezni, nem engedi-e a színét, mivel ez is elszínezheti a vinilt.
Parfümöt, illetve olyan illatanyagot, amiben alkohol van, nem szabad a babára permetezni, mert károsítja a festést. A babát sosem szabad rúzsos, szőlőzsíros vagy szájfényes szájjal megpuszilni, mivel a vinil ezt is beszívja. A flaneltest tele van súlyozó- és tömőanyaggal, így erre sem szabad permetezni semmiféle parfümöt vagy testpermetet, ugyanis bepenészedhet tőlük. A babát mindig tiszta és nedvességmentes helyen kell tartani, és nem szabad hosszan tartó napsugárzásnak kitenni. Ha a baba – főleg a nyitott szemű – beporosodna, akkor sem szabad popsitörlővel vagy bármilyen tisztítókendővel megtörölni, kizárólag puha száraz ruhával, illetve egy kissé benedvesített vattával lehet a hajlatokat áttörölni, csakis tiszta vízzel. Dörzsölni tilos! A nyitott szemű babák szemét nedves fültisztító pálcikával portalanítsuk.
A haj ápolása: a túlzásba vitt ápolás éppolyan káros, mint amikor valaki egyáltalán nem ápolja a rebornhajat. A mohair – mivel semmi sem zsírozza – kiszáradásra hajlamos, ezért hetente egyszer alkoholmentes, gyerekeknek szánt kifésülő hajsprayjel permetezzük be a baba haját, majd egy ritka fogú fésűvel rendezzük formára, és hagyjuk megszáradni. Hajszárítót tilos használni! Tépni, húzni szintén tilos.
A túlzásba vitt napi szintű hajápolás azért nem jó, mert az ápoló sprayben lévő anyagok elnehezítik a mohairt, ezáltal ragadni fog, összeáll. Ilyenkor csak vízzel kezeljük a mohairt, addig amíg az újra sima, könnyen fésülhető nem lesz. Sokan szeretnek sapkát húzni a baba fejére, de ezzel is óvatosan kell bánni, mert a szűk sapkák sajnos kitépik a mohairt, így a baba nagyon hamar megkopaszodik. Ezért maximum nagyon laza sapka használata ajánlott, habár legjobb, ha egyáltalán nincs sapka a babán.
Az igazi emberi hajas reborn babáknál mindig meg kell győződni, hogy a haj kémiailag mésztelenítve lett, mivel ha csak „sima” levágott haj lett a babának tűzve, rövid időn belül le fog töredezni a kiszáradás miatt. Itt a hajápoló használata sem hatékony.
REBORN BABA     •     REBORNKÉSZÍTÉS     •     REBORN BABY     •     ÉLETHŰ BABA     •    BABAKÉSZÍTŐ

Szabó Gyuláné babakészítő            E-mail: rebornbaba@rebornbaba.hu            Telefon: +36-30-345-8749
free counters